دسرها و شیرینیها، دنیای بزرگ خودشان را دارند. این دنیا به قدری بزرگ است که بسیاری از رستورانهای تراز اول جهان، یک سرآشپز و تیم مخصوصی از آشپزهای متخصص در امر دسر و شیرینی را در اختیار گرفتهاند تا بتوانند دسرهایی بینظیر و سطح بالا برای مشتریانشان آماده کنند. آماده کردن دسرها علاوه بر آشپزهای مخصوص، به محصولات خاصی نیز احتیاج دارد که برخی از آنها وسایل آشپزی هستند و برخی دیگر به عنوان مواد اولیه اساسی دسرها و شیرینیها استفاده میشوند. با خواندن این مطلب، خواهید دانست که کاربردیترین محصولاتی که هر آشپز دسر به آنها نیاز دارد چه وسایلی هستند.
حتی اگر یک بار هم سعی کرده باشید مخلوطی سفت را با قاشق هم بزنید، حتماً متوجه شدهاید که هم زدن با تمام سادگی خود، به ابزار تخصصی احتیاج دارد. از سمت دیگر، همه میدانیم که هنگام تهیه انواع دسرها، مخلوط کردن مواد کاری است که زیاد انجام میشود.
بنابراین برای اینکه بتوانیم فرآیند هم زدن برای تهیه دسر را کامل و درست انجام دهیم، به همزن دستی احتیاج داریم. در مواقعی که حجم زیادی از مواد اولیه داریم یا زمانی که باید هم زدن را به صورت تند و برای مدتی طولانی ادامه دهیم نیز همزن برقی به ما کمک میکند تا بدون خستگی، مخلوطی یکدست و قابل قبول بسازیم.
چند بار خواستهاید موادی را با هم مخلوط کنید اما ظرف مناسب آن را پیدا نکردید؟
مخلوط کردن به عنوان یک مرحله مهم از تهیه شیرینی و دسر، علاوه بر همزن به ظرف مناسب نیز نیاز دارد. معمولاً آشپزهای دسر بیشتر از سایر آشپزها به کاسههای مخلوط کردن در اندازههای متنوع احتیاج دارند. به همین جهت، ممکن است حین تهیه دسر در آشپزخانهای که معمولاً در آن غذا پخته میشود، به این مساله بر بخورید. به طور کلی توصیه میکنیم قبل از تهیه دسر نگاهی به ظرفهای آمادهسازی بیندازید تا کم و کسرها را متوجه شوید. همچنین اگر قصد دارید در آینده بیشتر به آماده کردن دسر بپردازید، بهتر است به فکر یک دست کاسه مخلوط کردن در ابعاد مختلف باشید.
درست است که افراد ماهر میتوانند با یک نگاه، اندازه دقیق محصولی که میبینند را بفهمند، اما به دو دلیل، بهتر است که ما هنگام تهیه دسر و شیرینی از پیمانههای اندازهگیری استفاده کنیم.
اول اینکه ما آشپزهای ماهر دسر نیستیم و دوم هم اینکه اندازه برخی از مواد، نیاز به اندازهگیری دقیق دارد. تا حدی که آشپزهای ماهر هم گاهی برای اندازه گرفتن این مواد از پیمانههای اندازهگیری استفاده میکند.
با استفاده از پیمانههای اندازهگیری میتوانیم مطمئنتر کار کنیم و انتظار نتیجهی مناسبتری را نیز داشته باشیم.
اولین مرحله برای داشتن یک دسر زیبا، این است که قالب خوبی برای تهیه آن داشته باشیم. چه بخواهید کیک بپزید و چه بخواهید کاری مانند آماده کردن کرم کارامل را انجام دهید، قالبها به کمکتان میآیند و باعث میشوند شکل نهایی دسر زیباتر باشد. قالبها معمولاً چندین جنس و شکل دارند. از قالبهای انعطافپذیر و نسوز تا قالبهایی که فقط برای سردسازی مناسباند و قالبهای مخصوص پخت شیرینی.
برای سرو کردن برخی از دسرها، باید آنها را با دقت برش دهیم تا ظاهرشان دچار مشکل نشود. به همین دلیل اکثر کسانی که دسر درست میکنند معمولاً چاقوهایی بسیار تیز دارند که میتواند به کمک آن دسرهایشان را با دقت و بدون مشکل برش داده و سپس سرو کنند. وقتی دسرهای لایه لایه و زیبا بریده میشوند، هیچ نقصی نباید در میان باشد.
دسرهایی که با ژلاتین قوام پیدا میکنند پرشمار و البته در ایران محبوب هستند. گاهی میتوان برای درست کردن چیزکیک از ژلاتین استفاده کرد. همچنین دسری مثل ژله بستنی نیز با وجود ژلاتین قوام پیدا میکند و در بعضی از دستورات تهیه کرم کارامل یا پاناکوتا نیز میتوان نام ژلاتین را دید. در این دسرها معمولاً از پودر یا ورق ژلاتین استفاده میشود، هرچند که به دلیل حل شدن سادهتر، استفاده از پودر ژلاتین کار راحتتری است. شرکت صنایع غذایی دراژه علاوه بر ژلههای طعمدار، پودر ژلاتین خالص را هم با برند جلید به فروش میرساند و شما میتوانید این محصول را از فروشگاههای مواد غذایی تهیه کنید.
دسرها معمولا بریده شده و به صورت تکهای سرو میشوند، البته برخی از دسرها نیز به صورت کامل سرو میشوند. در هر دو صورت، گاهی نیاز است که برای جلوگیری از چسبیدن دسر به ظرف، از سلفون یا کاغذهای روغنی استفاده کنیم.
مهمترین وظیفه این ابزارک صاف کردن سطوح خامهای و نرم است و میتوان آن را در بسیاری از موارد مثل آمادهسازی چیزکیک، کیکهای خامهای یا حتی تیرامیسو استفاده کرد. آماده کردن دسر ایتالیایی تیرامیسو معمولاً مراحل زیادی دارد و برای آمادهسازی لایهی کرمی آن نیاز به جمعآوری و آمادهسازی چند ماده اولیه مختلف داریم.
دما در تهیه دسرها نقش اساسی دارد. گاهی باید دمای مخلوطهایی که آماده میکنیم را بدانیم و گاهی دیگر باید دمای مایعات را تا حد مشخصی بالا یا پایین ببریم. همچنین یکی از راههایی که به کمک آن میتوانیم پخته شدن کیکها را بررسی کنیم، اندازهگیری دمای درونی آن است. همچنین برخی از باریستاها برای آماده کردن لاته یا کاپوچینو، نیاز دارند تا دمای شیر آن را به صورت دقیق و با وسواس بررسی کنند.
موادی که معمولاً آنها را در کاسه مخلوط میکنیم، نیاز دارند تا به طور کامل از داخل کاسه به بیرون منتقل شوند؛ تا حدی که روی دیوارههای کاسه تقریباً چیز زیادی از آنها باقی نماند. این اتفاق به کمک ابزارکی به نام «لیسک سیلیکونی» ممکن میشود. بخش بالایی لیسه از سیلیکون نرم تشکیل شده که این سیلیکون هنگام کشیده شدن روی دیوهها و کف ظرف، بیشتر مواد کرمی روی آنها را پاک میکند تا میزان هدررفت به حداقل برسد.
با توجه به محصولات کاربردی معرفی شده در این مطلب، میتوان نتیجه گرفت که تهیه دسرهای حرفهای نیازمند ابزارهای تخصصی و مواد اولیه دقیق است. هرکدام از این وسایل بهطور خاص در تسهیل فرآیندهایی مانند مخلوط کردن مواد، شکلدهی به دسرها و حتی برش دقیق آنها موثر هستند. استفاده از همزنها، پیمانههای اندازهگیری و قالبها، پایهگذار یک دسر خوشمزه و زیبا هستند. همچنین استفاده از ابزارهایی همچون دماسنج آشپزی و لیسک سیلیکونی، کنترل دما و انتقال کامل مواد را تسهیل میکند و موجب میشود دسر در پایان، کیفیت مطلوبی داشته باشد. در نهایت، محصولات پایهای مانند پودر ژلاتین یا ژلههای طعمدار برای قوام دادن به دسرها ضروری هستند و با استفاده از کاغذ روغنی و سلفون، میتوان از چسبیدن دسر به ظرف جلوگیری کرد. این ابزارها و مواد اولیه در کنار یکدیگر، آشپز را قادر میسازند تا دسرهایی حرفهای و زیبا آماده کند.