ژلاتین دراژه
امروزه بسیاری از افراد به دنبال کاهش مصرف قند و یافتن جایگزینهای سالم برای دسرهای شیرین هستند. ژله رژیمی یکی از بهترین گزینهها برای جایگزینی چنین دسرهایی است. دسر خوشمزهای که علاوه بر طعم عالی، کالری کمی دارد و برای افراد دیابتی یا کسانی که رژیم غذایی دارند و نگران چاق شدن هستند فوقالعاده مناسب است.
باید بگوییم که این موضوع، تنها مزیت ژله رژیمی نیست! ژله رژیمی با داشتن ژلاتین، مزایای فوقالعادهای برای پوست، مفاصل و حتی گوارش دارد. در این مقاله، به بررسی خواص ژله رژیمی و تفاوت آن با ژله معمولی میپردازیم و دلایل علمی پشت این انتخاب سالم را بررسی خواهیم کرد.
وقتی یک بسته پودر ژله را باز میکنید، با 100 گرم پودر نسبتاً سفیدرنگ مواجه میشوید که از ژلاتین، شکر، طعمدهنده و رنگهای خوراکی تشکیل شده است. این پودر به نوعی است که معمولاً در یک نگاه نمیتوانیم بخشهای تشکیلدهنده آن را از هم تمایز دهیم و به همین دلیل، ایدهای در خصوص میزان شکر و ژلاتین آن نداریم. اما وقتی یک بسته ژله رژیمی بدون شکر را باز میکنیم، با چیزی کاملاً متفاوت رو به رو میشویم. یک بسته سبک که حاوی مقدار بسیار کمتری پودر است. دلیل این موضوع، حذف شدن شکر است. بخش بزرگی از وزن بستههای 100 گرمی ژله معمولی را شکر تشکیل میدهد. شکر سفید یا ساکارز، مادهای است که همه آن را میشناسیم و میدانیم مصرف بیش از حد آن مضر است و بیماران دیابتی نباید از آن استفاده کنند. وقتی شکر با میزان بسیار کمتری از شیرینکنندهی مصنوعی جایگزین میشود، وزن بسته تا میزان زیادی کاهش پیدا میکند. پودری که بعد از باز شدن بسته ژله رژیمی میبینیم، از ژلاتین و مقدار بسیار کمی رنگ، طعمدهنده و شیرینکننده غیر قندی تشکیل شده است و از نظر ظاهری تفاوتهای زیادی با ژله عادی دارد، چون بلورهای شکر در آن وجود ندارند.
وقتی ژله رژیمی مصرف میکنیم، در هر وعده، چندین گرم شکر کمتری وارد بدنمان میشود. این موضوع روی میزان قند خون و ریسک ابتلای به دیابت اثر بالایی میگذارد. شیرینکنندههای مصنوعی در اکثر موارد حساسیت ایجاد نمیکنند، اما اگر تا به حال محصولات حاوی شیرینکننده مصنوعی را امتحان نکردهاید، بهتر است در وعده اول میزان کمتری از ژله رژیمی دراژه را میل کنید تا مطمئن شوید بدن و دستگاه گوارش در حضور این ماده، بدون مشکل به کارشان ادامه میدهند و خدای ناخواسته دچار واکنشهای حساسیتی نمیشوند.
این اتفاق، چند خاصیت مهم دارد که در ادامه به تک تک آنها خواهیم پرداخت.
هر گرم شکر میزان مشخصی انرژی دارد که این انرژی باید در بدن ما به مصرف برسد. ازدیاد این ماده در بدن باعث چاقی، مشکلات قلبی و در برخی موارد ابتلای به بیماری قند (دیابت) خواهد شد، پس مصرف کمتر شکر، تاثیر مستقیمی روی کالریهای دریافتی روزانهی ما خواهد داشت که این موضوع نیز مستقیماً روی سلامتی و وزن ما تأثیر میگذارد.
دیابت انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها ممکن است به دلایل متفاوتی ایجاد شود. کنترل و درمان این بیماری نیز با توجه به انواع آن، میتواند شامل راههای متنوعی باشد. برخی از مبتلایان به این بیماری با خوردن دارو آن را کنترل میکنند و برخی دیگر به دلیل عدم ترشح هورمون انسولین، این هورمون را به صورت مرتب و طبق دستور پزشک تزریق میکنند تا سطح قند خونشان در محدوده طبیعی باقی بماند و بیماریشان کنترل شود. برخی دیگر هم نیاز به درمان مداخلهای ندارند و با کنترل رژیم غذایی میتوانند مشکل خود را برطرف کنند. در تمام این حالتها، کم کردن میزان قند دریافتی از طریق رژیم غذایی، یکی از مهمترین قدمها است.
شکر، اثر مستقیمی روی سلامت دهان و دندان میگذارد و مصرف کمتر آن میتواند در طول زمان، برای حفظ سلامت و زیبایی دندانهای شما مفید باشد. البته فقط این ماده نیست که باعث پوسیدگی دندان میشود، پس حتی اگر ژله بدون شکر استفاده کردید، مسواک زدن را از یاد نبرید.
مصرف زیاد شکر با افزایش التهاب، بالا رفتن سطح تری گلیسیرید و مقاومت به هورمون انسولین مرتبط است که میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلب را افزایش دهد. جایگزین کردن شکر با شیرینکنندههای کمکالری به کنترل قند خون، کاهش کلسترول بد (LDL) و بهبود سلامت قلب کمک میکند.
شکر تصفیه شده یا همان شکر سفید که از قند ساکارز تشکیل شده است، باعث افزایش ناگهانی قند خون و سپس افت قابل توجه آن میشود. شیرینکنندههای جایگزین، سطح قند خون را پایدارتر نگه میدارند که این مساله باعث میشود در طول روز، وضعیت یکنواختتری داشته باشید.
ژلاتین نوعی پروتئین است که میتوان آن را از بافتهای حیوانی مانند پوست، استخوان و غضروف جدا کرد و خالصسازی نمود. این پروتئین بدون طعم و بو است و پس از حل شدن در آب و سپس خنک شدن محلول، شروع به ایجاد بافت ژلاتینی در مایع میکند تا در نهایت آن مایع به یک تکه ژله جامد و لرزان تبدیل شود. این ماده در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی به عنوان یک ماده پایدارکننده، غلیظکننده و ژلهساز مورد استفاده قرار میگیرد. البته این پروتئین در ابتدا نوعی پروتئین سنگین و بزرگ به نام کلاژن است و ژلاتین از شکستن رشتههای کلاژنی تشکیل میشود.
ژلاتین، نقش مهمی در سلامت بدن ایفا میکند. یکی از مهمترین کاربردهای این پروتئین، کمک به بازسازی و تقویت بافتهای همبند مثل پوست، مو، ناخنها و مفاصل است. این ماده رطوبت را در پوست نگه میدارد و باعث بهبود انعطافپذیری و کاهش چین و چروک پوست میشود.
هر کسی که میخواهد میزان کمتری شکر دریافت کند، میتواند از محصولات رژیمی بدون شکر استفاده کند. برای مصرف این محصولات احتیاط خاصی وجود ندارد، اما همان طور که پیشتر گفته شد، کسانی که برای بار اول از این شیرینکنندهها استفاده میکنند یا دیابت دارند، بهتر است قبل از مصرف مشاوره کوچکی با پزشک یا داروساز انجام دهند. البته توجه داشته باشید که قند موجود در آبمیوه (فروکتوز) تفاوت خیلی زیادی با شکر سفید (ساکارز) ندارد، پس اگر برای تهیه ژله بدون قند در آن آبمیوه میریزید، باید بدانیدکه دسر شما دیگر بدون شکر محسوب نمیشود.
ژله رژیمی نهتنها یک دسر خوشمزه و کمکالری است، بلکه با خواص فوقالعاده ژلاتین، به سلامت پوست و مفاصل کمک میکند. اگر به دنبال یک جایگزین سالم برای دسرهای پر از شکر هستید، ژله رژیمی یک انتخاب عالی است.